Cicák

Ezen az oldalon macskákkal ismerkedhetsz meg.Sok érdekes dolgot tuthatsz meg.pl:Macska fajták,Cicák ápolása,Cicák tartása gondozása,Cica betegségek és még nagyon sok informáciot tuthatsz meg ha el olvasod!
Az új környezet bemutatása

A macskák mindig igyekeznek felfedezni a környezetüket. Ha új cicát szerez be, tanácsos azt előbb a lakás egy kis részébe zárni, hogy fokozatos legyen a hozzászokás. Miután néhány nap alatt alaposan megismerte az egyik helyiséget, csak akkor mutassa be neki fokozatosan a lakás többi részeit.


Bemutatás a többi macskának

A már meglévő macskák gyakran nem nézik jó szemmel az új jövevényt. Ezért ügyeljen arra, hogy a ne érezzék az új cicát vetélytársnak, akivel harcolniuk kell az élelemért és a gondoskodásért. A bemutatás legalább 1-2 hétig tart. Először zárja külön az új jövevényt, majd cserélje meg az elzárás helyét, hogy megismerkedhessenek egymás zajaival, szagával. Etesse őket az elválasztó ajtóhoz egyre közelebb. Csak akkor adja oda az ételt, ha a macska nyugodt, különben az agressziót jutalmazza. Ezt követően szállítóládában vagy pórázon etesse őket egy szobában. Haladjon lépésről lépésre, s ha nyugtalanságot észlel, lépjen egyet vissza! Ha békésen együtt esznek, összeengedheti őket, de tartózkodjon a közelben és gondoskodjon külön etetető és itató edényről, illetve macskavécéről a továbbiakban is. Bármennyire is sok törődést igényel az új jövevény, ne feledje, hogy ez nem mehet a régi rovására. Tele pocakkal, sok-sok bíztató játék után neki is könnyebb.

Ha a kezdeti versengést sikerült minimalizálni és a már meglévő macskának igénye van a társaságra, akkor hamar összeszoknak. Ha később ellenségeskedés lép fel, kezdje előlről az összeszoktatást.


Szocializáció

A macskák szocializációjának legfontosabb, érzékeny időszaka 2 és 12 hetes kor között zajlik le. Ezt korai szocializációs időszaknak is hívjuk. Ebben az életkorban a cicák mindenre jól reagálnak, mindenhez könnyen alkalmazkodnak, ami a környezetükben van. Ez elősegíti a beilleszkedésüket és azt, hogy később is megtalálják a helyüket a világban. Ha ez alatt az idő alatt jó tapasztalatokat szereznek az emberekkel, macskákkal és más háziállatokkal kapcsolatban, akkor azokat inkább elfogadják később is az életük során. Ha a korai tapasztalatokat nem kapják meg, mert nem találkoznak ebben az életkorban valamivel, illetve ha az első tapasztalatok kedvezőtlenek, az így berögződött ismeretek később már nem vagy csak nehezen pótolhatóak, módosíthatóak. Az ilyen macskák félénkké, gyakran ellenségessé válhatnak. Az emberhez nem szokott, az anyjuk által rejtve nevelt kiscicák egy életen át ilyenek maradhatnak, ami jelentősen csökkenti az életbemaradási esélyüket. Ezért fontos, hogy az érzékeny szakaszban minél több pozitív tapasztalatszerzésre kapjanak lehetőséget és az anya tulajdonosai naponta legalább 5 percet foglalkozzanak velük.


Etetés

A megfelelő táplálás a növekedés időszakában különösen fontos. Alapvetően két szempontot tanácsolunk figyelembe venni: lehetőleg kimondottan a kölyökmacskák számára készített tápokat etessen és ezek közül is a lehető legjobb minőségűt. A száraz és a konzervtápok etetése egyaránt elfogadható. Mindegyiknek van előnye, de hátránya is. A száraz tápok olcsóbbak. Ha utánaszámol, azt tapasztalhatja, hogy még a legnevesebb gyártók prémium minőségű száraz tápjai is kedvezőbb árúak az olcsó konzervtápoknál. További előnyük, hogy a száraz tápokat elől lehet hagyni és a macskák azokból az igényük szerint fogyaszthatnak. A legtöbb macska ugyanis, ha teheti, sokszor keveset eszik. A konzerv tápok is megfelelőek, de jóval drágábbak. Gyakran vonzóbbak a macska számára, de nem táplálóbbak. Vegye figyelembe, hogy ha a macskája számára mindig a legízletesebb, legvonzóbb eleséget igyekszik nyújtani, akkor azt kockáztatja, hogy elhízik vagy válogatós, étvágytalan lesz. A konzerv tápok emellett inkább hajlamosítanak olyan gyakori problémákra, mint a fogkövesség, az elhízás vagy a cukorbetegség.

Nehéz tanácsot adni abban, hogy melyik tápot válassza? Van néhány általános szabály, amelyeket érdemes a döntéshozatalkor figyelembe venni. Az emberek többsége természetszerűen az olcsóbb tápokat választja, mondván, hogy abban is minden benne van, ami a macskának kell. Ezeket is ellenőrizték és megfelelnek az előírásoknak. De ez nem jelenti azt, hogy mindenben ugyanúgy megfelelnek a macska igényeinek, mint a jobb minőségű tápok! Példaként említjük, hogy az olcsó tápot fogyasztó fiatal macskák húgyútaiban nagyobb valószínűséggel keletkeznek különböző kristályok, ami súlyos következményekkel és költséges állatorvosi kezelésekkel járhat. Ezért az olcsó gyakran többe kerül, mint a drága.

Mielőtt dönt, érdemes összehasonlítani a különböző tápokat. Mindegyiken szerepel annak beltartalma, vagyis az, hogy mennyi energiát, fehérjét és egyéb összetevőt tartalmaz, valamint az is, hogy mennyit kell etetni belőle. Ha utánaszámol, könnyen azt tapasztalhatja, hogy az olcsóbb táp napi adagja valójában többe kerül, mint a drágáé, amihez ha hozzáadja a várhatóan magasabb állatorvosi költségeket is, elegendő indoka lesz arra, hogy prémium minőségű macskaeledelt vásároljon. Mi ezen megfontolások alapján leginkább a Hill's tápokat javasoljuk.

A macskák különböznek tőlünk abban, hogy inkább az egyféle étrendhez vonzódnak. Ezért ha az elején jó minőségű, komplett eledelhez szoknak, hosszú távon sem kell egészségkárosodástól tartani. Ha viszont egy olcsóbb, de a macska által könnyebben elfogadott eledelt választ, már nem lehet biztos ebben.

Az helyes táplálás fontos szabálya az is, hogy ha váltogatja a különböző tápokat, akkor mindig ügyeljen arra, hogy az átmenet fokozatos legyen, vagyis legalább egy hétig keverve adja a régi és az új eledelt.

A különböző kiegészítők gyakran megtévesztőek. A legtöbbet egyetlen tulajdonságuk, az ízük alapján reklámozzák. Ennél azonban sokkal fontosabb az összetételük. Legyen óvatos, mert ezeket gyakran valóban “csak” azért gyártják, hogy a macska megszeresse őket, de etetésükkel könnyen felboríthatja annak az étrendjét. Vagyis a legtöbb kiegészítő nem csak drága, de könnyű hozzájuk szokni és még árthat is. A jó minőségű, komplett macskaeledeleknél nem tud többet, jobbat nyújtani!

Ne adjon a macskának házi kosztot, ételmaradékot és hentesárut sem, mert bár azok vonzóak lehetnek a számára és esetleg olcsóbbnak is tűnhetnek, de szinte lehetetlen ilyen módon a cicák vagy a felnőtt állatok táplálékigényét tökéletesen kielégíteni. Míg a megfelelő táppal etetett macskák 20 évnél is jóval tovább élhetnek, addig a házi koszton tartottak a tizedik életévüket is csak ritkán érik meg! Azt is kockáztatja velük, hogy válogatóssá, étvágytalanná teszi a macskát. Ezért ha ad is ilyesmit, ügyeljen arra, hogy a napi eledel legalább 90 %-a macskatáp legyen!

A kutyatápok szintén alkalmatlanok a macskák etetésére, mert olyan fontos, a macska számára nélkülözhetetlen összetevők hiányoznak belőlük, amelyek nélkül a macskák megbetegednek és elpusztulnak. Ezek az összetevők minden macska számára gyártott kész tápban megtalálhatóak.


Macskavécé

A macskák ösztönösen tiszták, ezért könnyen rászoktathatóak a macskavécé használatára, de mégis a leggyakoribb viselkedési zavar abban áll, hogy a lakásban máshová ürítenek. Ennek sok oka lehet, köztük nem egy a macskavécével kapcsolatos. Ezért fontos maga a vécé, annak a helye és az alomanyag is. A macskavécé legyen elég nagy ahhoz, hogy a macska könnyen megforduljon benne. A 45 x 35 cm alapterületű és 10 cm magas oldalfalú doboz a legtöbb felnőtt macskának már megfelel. Macskakölyköknek alacsonyabb peremű dobozt vegyen, hogy könnyen ki és be tudjanak ugrani. A fedeles dobozok használata nem ajánlott. Ezek benntartják a szagokat, amelyekre a macskák nagyon érzékenyek lehetnek. Sok macska éppen ezek miatt keres más helyet a lakásban. Ha ez bekövetkezik, általában elég eltávolítani a doboz tetejét és a macska máris visszaszokik. A macskavécé elhelyezése is fontos. Ha lehet zavartalan, nyugodt környezetbe és könnyen takarítható helyre tegye. A zajok és a mozgás zavarja a macskákat és néha rosszul céloznak vagy kikaparják az alomanyagot.

Alapvetően háromféle alomanyag kapható: az agyag, a nagy nedvszívó képességű vagy csomósodó és a szerves. Alapvetően mindhárom megfelelő. Az agyag alomanyag a saját tömegének 75-100%-át képesek nevességben felszívni. Ez kielégítő, bár nem elég ahhoz, hogy a nedvesség egyenletesen oszoljon el benne. Ezért az átnedvesedett alomanyagot és a szilárd ürüléket ajánlott legalább naponta eltávolítani belőle. Olcsó és ha megfelelően kezeli, csak ritkán okoz problémát. Asztmás vagy más légúti betegségben szenvedő macskának viszont nem ajánlott, mert porosodik és az állat belélegzi. Az összecsomósodó alomanyagok akár a saját tömegük 15-szörösének megfelelő nedvességet is felszívhatnak és az átnedvesedett, összecsomósodott részek könnyen kilapátolhatóak. Általában a szagokat is jobban elnyelik és nem szükséges rendszeresen cserélni őket. Ezért elfoglalt macskatartóknak jobban megfelelnek, ha a macskájuk is elfogadja. A szerves alomanyagok sokfélék lehetnek. Készülhetnek lucernaszénából, újságpapírból, kukoricacsutkából, fakéregből és másból is. Ezek nem okoznak környezetszennyezést és nem mérgezőek. Változó, de általában megfelelő a nedvszívó és szagelnyelő képességük, de nem minden macska fogadja el őket.

Néhány alomanyag illatosított, amit a macskák egy része eltűr ugyan, de mások visszataszítónak találják. Ezek gyakran okoznak máshova ürítkezést. Az átnedvesedett alomanyagot és a bélsarat alomlapáttal naponta kell eltávolítani mindegyik alomanyagból. Még az összecsomósodó alomanyagok esetében is szükséges legalább havonta alaposan kitisztítani a macskavécét, amihez meleg, szappanos víz megfelelőbb, mint az illatosított tisztítószerek.


Játék

A vadászat gyakorlása fontos szerepet játszik a kiscicák fejlődésében. Miközben becserkészik és elkapják az áldozatot, fejlődik az izomzatuk és nő az önbizalmuk is. Ajánlott stimulálni ezt megfelelő játékokkal, már csak azért is, hogy a vadász ne rajtunk vagy a családtagjainkon gyakoroljon. Az erre alkalmas játékok könnyűek és jól mozgathatóak. Használhat papírcsomót, kis labdát, fonalat vagy szalagot. Óvakodjon azoktól a játékoktól, amelyek elég kicsik, hogy a cica lenyelje. A fonalat és a szalagot tartalmazókat tegye el a játék után, mert ezek is veszélyesek.

Fegyelmezés


Szükség lehet a kiscica fegyelmezésére, ha a magatartásával embert vagy értékeket veszélyeztet. Ez azonban soha ne legyen durva. Azok a büntetések a legjobbak, amelyeket messziről is alkalmazhatunk, mert azok kevésbé kötődnek a büntető személyéhez. Ilyen lehet a vízzel való lespriccelés, az erős hangok, mint a tapsolás, csörgők rázása, dudaszó, illetve a kiscica felé (de nem rá!) dobott tárgyak is elég ijesztőek lehetnek ahhoz, hogy megakadályozzuk vele a nemkívánatos viselkedést. Ne feledje, hogy a büntetés a legkevésbé hatékony (!) nevelőeszköz macskánál, ami a legritkább esetben vezet a kívánt eredményhez. A macska ugyanis sokkal inkább a büntető személyéhez köti őket, mint az egyéb körülményekhez.


Karomügyek

A macskák körmét rövidre vághatja körömcsipesszel vagy a macska számára gyártott körömvágó ollóval is. Óvatosan végezze ezt, mert ha túlzásba viszi, vagyis belevág a köröm eleven részébe, az vérzést és fájdalmat okozhat. Ha a macska körme áttetsző, akkor látható a rózsaszín eleven rész. Ettől néhány mm-re a köröm hegye felé vágjon. Ha a köröm fekete, akkor nem látható az eleven rész, ilyenkor csak a köröm hegyét vágja le. Erre általában megfelel, ha a körömvágót addig húzza a köröm hegye felé, amíg annak kanyarulatába bele nem akad. Ha ez nem elég, milliméterről milliméterre megismételheti a vágást, amíg fel nem tűnik az eleven rész előtti fehér rész, ami már érzékenyebb. Soha nem árt, ha kéznél tart egy vérzéscsillapítót. Kevesebb fájdalmat okoz és kisebb ellenállásra számíthat, ha óvatosan fogja meg az állat végtagját és igyekszik közben elterelni a macska figyelmét. Ha van segítség, az takarja el a macska szemét. Arra is figyeljen oda, hogy a körömvágó éles legyen, mert ha tompa, akkor több fájdalmat okoz.

Lehetőség van arra, hogy megelőzze a bútorokon és az ajtófélfákon történő karomélesítést. A körmöket akár heti rendszerességgel vághatja. Kaphatóak különböző bevonatú körömélesítők is. Ezek a bútorra, ajtófélfára szerelhetőek vagy eleve oszlopokon vannak elhelyezve. Az utóbbiak általában eredményesebbek, különösen, ha az oszlopra játékot is helyeztek vagy kosár, ülőke van a tetején, amire a macska felmászhat. Ha már karmolni kezdett a macska, akkor az adott helyre szereljen fel körömélesítőt vagy elszoktató spray-el igyekezzen az állatot máshova terelni. Figyelje meg azt is, hogy vízszintesen vagy függőlegesen élesíti-e a körmét és annak megfelelő alkalmatosságot szerezzen be. 


Egészségvédelem

Az egészségvédelmével kapcsolatban nagyon sokrétű feladatok hárulnak a macskatartókra. Ezekkel máshol részletesen foglalkozunk. Ha új cicát szerez be, akkor azt lehetőleg azonnal féregtelenítse és kezelje a bolhák ellen. Erre sok készítmény kapható, tanácsként annyit, hogy általában ne bízzon a vény nélkül is kapható szabadforgalmúakban. Ezek nem elég hatékonyak vagy veszélyesek a macskára. Ezért inkább vigye el állatorvoshoz a korábbi kezeléseiről, védőoltásairól szóló dokumentumokkal együtt és beszélje meg vele a teendőket. A parazita ellenes kezelés mellett általában védőoltásokra van szükség. Ezt követően tanácsos a cicákat 6 hónnapos kor körül ivartalanítani. Ez jó alkalom a mikrocsip beültetésére. A továbbiakban legalább évente egyszer állatorvosi vizsgálatra lesz szükségük, ami alkalmat ad a rejtett betegségek felderítésére és a további védekezés megtervezésére. 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 16
Tegnapi: 17
Heti: 16
Havi: 444
Össz.: 168 116

Látogatottság növelés
Oldal: Új cica a háznál
Cicák - © 2008 - 2018 - macsekok.hupont.hu

A HuPont.hu jelszava az, hogy itt a honlapkészítés ingyen van! Honlapkészítés Ingyen

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Laptop 1 Ft-ért? Regisztrálj most! - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »